Alma M. Karlin
Sestri po duši – povezani do smrti in čez
Dvoje življenj - en cilj

Thea Schreiber Gamelin, novinarka in slikarka nemškega rodu, v svojih spominih piše, da je Karlinovo slišala govoriti na berlinskem radiu. Njena pripoved naj bi jo tako prevzela, da je napisala Karlinovi pismo, v katerem je izrazila svoje občudovanje nad njenim podvigom in navdušenje nad njenimi potopisi.

Izmenjali sta si nekaj pisem, potem pa je Gamelinova prišla v Celje obiskat Karlinovo in o tem napisala članek v časopisu Neubukower Anzeiger. Ostali sta v pisemskih stikih in med njima je zrasla tako močna vez, da se je Gamelinova za stalno preselila h Karlinovi v Celje in ostali sta nerazdružljivi vse do Almine smrti.

Najprej sta živeli v Almini rojstni hiši na Ljubljanski cesti, potem sta se preselili v vilo v Zagradu, po 2. svetovni vojni pa sta životarili v hišici na Pečovniku, ki jo je Gamelinova kupila že pred vojno.

Gamelinova je umrla l. 1988 kot jugoslovanska državljanka in je vse do smrti živela na Pečovniku, pokopana pa je v istem grobu na Svetini kot Alma Karlin. O globokem in nenavadnem prijateljstvu dveh žensk je napisala knjigo, ki je dolgo ostala v rokopisu: Dvoje življenj - en cilj. Knjiga je naposled v slovenskem prevodu izšla leta 2016 pri Celjski Mohorjevi družbi.


Osrednja knjižnica Celje Avtorske pravice Kolofon Iskanje