Alma M. Karlin
Odprite muzeje!

Pred leti sva se s kiparjem Francem Purgom pogovarjala o Almi Karlin, tej nenavadni ženski, ki je v svojem času doživela slavo in popularnost, kakršne ni bila deležna nobena Celjanka ali Celjan do danes. Razmišljala sva naglas, kako da tako imenitna oseba ni dobila svojega »oltarčka« v mestu, ki se sicer rado hvali s svojo zgodovino. Ugotovila sva, da nekaj malega sicer ohranja in beleži spomin nanjo, na primer spominska plošča na rimskem zidu ob njeni rojstni hiši, ulica v predmestju Celja se imenuje po njej, v Pokrajinskem muzeju je na ogled nekaj zastekljenih vitrin s predmeti, ki jih je nabrala na svojem osemletnem potovanju okoli sveta - pa je bila inventura njenega obeleževanja pri kraju.

Beseda na Almino usodo pod Celjani je spet nanesla, ko sva enkrat hodila okoli razpadajoče bajte na Pečovniku, kjer je Karlinova preživela svojih poslednjih pet let; hiška je v tistem času med almofili figurirala kot neke vrste lokalni mitični kraj. Takrat se je govorilo, da bo celjska občina hiško odkupila, jo zaščitila pred dokončnim propadom, jo restavrirala in namenila za muzej Alme Karlin. Muzej sredi zanemarjene gošče?!? Pa saj v njegovo bližino ne moreš niti z avtom, kaj šele z avtobusom, polnim nadebudne mladine ali univerznikov iz tretjega življenjskega obdobja, sva se pridušala. Potem je Purg izjavil, da če bi Alma danes potovala okoli sveta, bi imela s seboj prenosni računalnik in digitalni fotoaparat in bi iz cyberjkafejev po svetu pošiljala svoje reportaže časopisom v Evropo in domov v Celje.

Hiško je občina res odkupila, jo zaščitila z novo streho in - zaklenila.

Purgova misel je v meni odzvanjala toliko časa, dokler me ni prešinilo, da je pravzaprav najbolj primeren dom za razseljeno Almo Karlin v današnjem času v svetovnem univerzumu, ki se mu reče svetovni splet - vedno odprt, vedno dostopen s katerekoli točke zemeljske oble (da le premore dostop do interneta).

Paradoksalno svetovljanka Karlinova šele z razvojem najnovejših tehnologij (znova) postaja državljanka sveta, njeno izročilo in vedenje o njej pa dostopno vsakomur.

Tako se je rodil projekt Spletni portal Alme M. Karlin.

Osrednja knjižnica Celje Avtorske pravice Kolofon Iskanje